Acabe de veure un programa de Salvados a La Sexta, Más allá del ladrillo. El recomane. Parla d'opcions en compte de la rajola, de I+D, de futur, de balafiament (desfilfarro) a València (justetament ...) al CIPF, ... Hi ha converses molt entenedores i lúcides, i silencis polítics i covards.
Arran del docu, i aprofitant els meus relats, inspirats en científics precaris, inspirats també en centres com el CIPF (Centre d'Investigació Principe Felipe), crec oportú llançar altre relat al espai virtual, tot i que ja tenia pensat fer-ho ...
El relat, SMN_5, que és un somni, està inspirat en el futur, a mode de ciència-ficció ... i compta amb dos vells com a protagonistes. Pot estar inacabat ... per si algú em vol suggerir altres finals, o més converses entre els dos.
Un dibuix inspirat en el relat:
diumenge, 27 de maig del 2012
divendres, 25 de maig del 2012
I
Una lletra, un signe, una imatge, una paraula, un estudi. Tot això, d'entre altres coses, conreava Enric Solbes, un il·lustrador-pintor-dissenyador nascut a Alcoi i resident a Alzira durant 20 anys, on va morir fa dos anys. Des del bloc vull retre-li un homenatge, aprofitant altre homenatge que li feren ahir amb un llibre organitzat per UGT i on col·laboren: Bromera, Aj. Alzira i Fundación Pascual Tomás.
Aprofitant una idea extreta d'una conversa de Romà de la Calle, ponent a l'homenatge, amb Enric, Romà li féu veure que el significat del sufix grec -grafia indica escriptura, imatge, i també descripció. Conclusió: que les arrels de la nostra cultura ja unien escriptura i imatge.
I això m'agrada, i també m'agrada conrear-ho a mi. Ací teniu un exemple d'una imatge amb una lletra (amb ciència i/o homenatge a apple) a un llibre de poesia visual d'Enric, Jocs tipogràfics.
Per finalitzar, afegir altre sufix, -logia, -λογία, que indica tractat, estudi. És usat en paraules quotidianes per mi com biologia, geologia, filologia, ... i el curiós és que altra posible traducció de -λογία és paraula, discurs. I altre llegat que ens ha deixat Enric Solbes és un tractat sobre el disseny gràfic del llibre.
dijous, 17 de maig del 2012
Per què?
De sempre m'ha agradat esta pregunta, acompanyada o no de verb i complements. Els meus pares recorden "dura" la meua etapa dels per quès, es veu que en feia molts ...
Que per què esta entrada? Doncs ho dic, ha eixit un concurs interessant a la revista Mètode que consisteix en formular un per què, acompanyat d'una fotografia. Podeu fer arribar el vostre per què a la revista o volcar-lo al bloc on jo el podria tramitar, si es que es vol. Ja hi ha un primer per què a la revista que ha contestat el pare de Núria (una alumna meua de Tavernes de la Valldigna de l'any passat).
Que per què hauríeu de participar (al concurs o en el bloc)? Per curiositat, diria jo, que és el que mou la ciència i altres passions humanes.
Llance un per què d'una alumna de 3r d'ESO d'Alzira, per què "ballen" les serps al ritme d'un "encantador" si no tenen oït?
Ah, i hui és el meu segon dia de vaga per l'educació, amb múltiples perquès sobre este fet.
dijous, 10 de maig del 2012
Ciència a escena.
Estos dies s'està parlant d'un Estudio internacional de la Fundación BBVA: Comprensión de la Ciencia i s'ha constatat una incultura científica generalitzada a l'estat espanyol.
A banda d'estudis, continua la meua afició a pintar. Hi ha un artista anomenat Guim Tió que m'agrada i inspira i al qual vuic homenatjar. Com? Ficant una obra seua al meu bloc. És un obra que es diu Albert i em recorda a un estereotip de científic que ben bé podria aparéixer a algun dels meus relats. La tècnica que usa és pintar en cera sobre revistes de paper couché.
En una tècnica semblant, salvant les distàncies, he creat la següent obra, la meua primera en este tipus de tècnica. Es diu Ciència a escena.
Ciència a escena. Msprinetti
Per últim, dir que vos recomane anar a una exposició d'il·lustració i poesia al Jardí Botànic de València. La mostra es diu Mots, brots i gargots, està fins el 17 de juny, i hi ha una il·lustradora que també m'ha agradat prou, és la portoguesa Ana Ventura. Ací en teniu un tast.
divendres, 4 de maig del 2012
Collage. Retallant i pegant. I
A època de retallades, degut a excesos no debades, peguem
continguts, debatim, peguem ànims, unim-nos el que pugam, peguem un colp de puny.
Puc sentir i llegir estes frases, i són provocacions:
"Educació és el que roman quan u ha oblidat el que va aprendre a l'escola" Albert Einstein.
“És un milacre(?) que la curiositat sobrevisca a l'educació formal" Einstein.
"Quan pense en tota la basura que vaig aprendre en la preparatòria, em sorprén que encara puga pensar." Paul Simon en Kodachrome.
"No crec molt en l'educació. Cada home deuria ser el seu propi model, per molt aterridor que això siga." Atribuït a Albert Einstein.
"No crec molt en l'educació. Cada home deuria ser el seu propi model, per molt aterridor que això siga." Atribuït a Albert Einstein.
"Com és que els xiquets xicotets són tan intel·ligents i els adults tan estúpids? Deu ser el resultat de l'educació. "Alexandre Dumas.
"Despues de mucho tiempo aprendí que hay cosas que es mejor no aprender. El colegio poco me enseñó, si es por esos libros nunca aprendo a ..." Fito y Fitipaldis. La casa por el tejado. (Un bon videoclip)
"No es prudente revelarle al enemigo cuáles son mis fuerzas." Antonio Moreno. Jefe Superior de Policía de la Comunidad Valenciana.
I estes,
"Front als enemics la millor venjança és ser feliç." Voltaire.
"Educar no és plenar, sinó encendre" Jorge Wagensberg.
"Encendre" Msprinetti
"Ensenyar no ha de semblar-se a omplir una ampolla d'aigua, sinó més aviat a ajudar a créixer una flor a la seua manera." Noam Chomsky
"L'educació és un procés inacabat". Octavi Fullat Genís
"L'educació consisteix a ensenyar no el que es deu pensar sinó a pensar." Calvin Coolidge.
"Els educadors són artistes. La educació és una obra d'art." Octavi Fullat Genís
"Els educadors són artistes. La educació és una obra d'art." Octavi Fullat Genís
"Mai consideres l'estudi com una obligació sinó com una oportunitat per a endinsar-te en el bell i meravellós món del saber." Albert Einstein
"Per què la societat es sent responsable sols de l'educació dels xiquets i no de l'educació de tots els adults de totes les edats?" Erich Fromm
I em queda una sensació, que hi ha molt que fer, i ningú,
fora del gremi d’ensenyar, farà res per solucionar-ho. Hem d’anar units, hem de
pegar. Ens retallen, sí, però si anem unint experiències, idees,
manifestacions, podrem fer un bonic collage. Com es diu, es tracta de sumar, no
de restar (amb tot els meus respectes a les restes).
Quasi res.
M'agradaria rebre idees, recomanacions i reflexions!! Participeu!
Vos regale tres cançons: "Llàgrimes i petons" de Pau Riba, a Música Laietana - Zeleste. (la trobareu al ací, al spotify, no està al youtube). "Sweet Dispositon" de The Temper Trap. I una cançó i videoclip superbonic de Maria Coma, "Tots els colors"
Bibliografia (que encara estic usant)
- "Aprendizaje invisible. Hacia una nueva ecología de la educación" de Cristóbal Cobo i John W.Moravec. Col·lecció Transmedia XXI. UBe. (me'l vaig comprar a la fira del llibre de València i em sembla molt inspirador) El podeu trobar gratuït a la xarxa. Ací trobareu més informació.
- Panfleto antipedagógico. Ricardo Moreno Castillo. El podeu trobar ací.
- Revista Futura. (Universitat de València)
Subscriure's a:
Missatges (Atom)