dijous, 28 de juny del 2012

Suggerències estivals.

Amb temps per davant, per a qui el dispose, vos recomane aquestes obres:

Un llibre, Tu i jo, de Niccolò Ammaniti, molt ràpid de llegir, fresquet i alhora profund, amb humor i tragedia. Dir també que recentment Bertolucci ha fet una adaptació al cinema del llibre, que el presentà al festival de Cannes. 


Un il·lustrador, Oliver Jeffers, molt interessant, que he descobert degut a un llibre il·lustrat per a xiquets,  Atrapat, que ha publicat una editorial xicoteta d'Algemesí, Andana. Vos deixe amb un quadre seu que podeu trobar a la seua web, s'anomena Still life with maths and orange.


Un músic, Paul Fuster, que m'ha atrapat amb la seua música. No puc parar de sentir-la. A més, pense que és un gran pensador. Vos deixe amb un video, i vos recomane cercar alguna entrevista d'ell:


El dia 21 de juliol, al Pop al carrer de la Platja de Tavernes de la Valldigna, podreu viure-lo en directe, i allí em trobareu, si no passa res.

Bones vacances, per a qui convinga.

dijous, 21 de juny del 2012

Idees i reflexions, d'alumnes de 3r d'ESO

Ja ha acabat el curs. Moltes hores de treball i complicitats, i complicacions, amb alumnes, pares i professors. Val la pena. És una feina que si t'agrada, et fa arraconar el negatiu i valorar i avançar amb el positiu i amb les bones idees. Pot ser per això, pel caràcter vocacional de certs treballs, com la docència i la pràctica mèdica, els polítics retallen sense una oposició dura i directa.

Al que anava, i el que volia dir és valorar molt positivament la resposta i treball de gran part dels  alumnes dels 3rs d'ESO que tinc. Han treballat, han estudiat, alguns s'han fet "xulletes", han defés treballs orals, ... Hi ha energia, hi ha ganes, hi ha futur.

En relació al post anterior, on proposava fer treballs més creatius, he tingut una resposta molt interessant dels alumnes. Alguns em van sorprendre de debó. Ací enumere, sense desenvolupar, algunes de les propostes del treball de crear una idea/projecte:

- Rosquilletes multifrutes (I ens les portaren a classe fetes!!) Brigitte/Paula
- Proteccions ortopèdiques i anatòmiques per als dits dels peus a dins de les botes de futbol. Vicent S. 
- Raquetes del futur, amb cordatge làser i botons per controlar l'efecte de la pilota. Rafael.
- Grips de màxima absorció de sudor a les raquetes de tenis. Juanjo.
- Implant a l'oïda que tradueix idiomes. Gabriella.
- Implant-microxip de memòria al cervell. Silvia.
- Empremtes dactilars per comprar, obrir la casa, ... Sònia/Anna
- Botins ortopèdics. Mariló.
- Robot multifuncional tasques de casa. Vicent P. (vos recomane la pel·lícula Eva)
- Autobusos on els cotxes puguen passar per baix d'ells. Alberto.
- "Xulletes" invisibles. Luis Fernando.
- Detectors d'anèmia caseros. Adele.
- Goma ultraresistent per a les raquetes de ping-pong. Karim/Mario.
- "Ouera" frigorífica. Brigitte/Paula.
- Medicament per a l'Alzheimer i Parkinson. Adriana.

També els he preguntat que què han aprés al llarg del curs, en general, i què els hauria agradat aprendre. Ací algunes de les contestacions:

- Evidentment, he aprés molt amb les lliçons que hem donat, però un professor no pot dedicar-se només a donar lliçons. Un bon professor, entre altres coses, ensenya més coses, com les experiències, dites i altres coneixements. Fora d'això, m'hauria agradat aprendre a situar-me millor en la Comunitat Valenciana o aprofitar més el temps i concentrar-me.

- Aquest curs he aprés prou coses, sobretot de temes que no sabia, que no havia sentit mai, i que m'han vingut molt bé perquè em serviran per al futur.

- He aprés que mai s'estudia suficient, que si tens ganes el nivell no és difícil i també, a banda del que hem estudiat, hem aprés moltes coses curioses. M'agradaria haver aprés més sobre pràctiques com la disecció de ronyons, ...

- He aprés que cada vegada l'ESO és més difícil, i que hi ha que estar més atent a tot, i que hi ha que madurar, perquè no som xiquets, ja som majorets per a poder centrar-nos en el que volem per a nosaltres en un futur. M'haguera agradat aprendre a ser un poquet més madura per a poder aprofitar bé el temps i, en aquest estiu, descansar, però no m'he donat compte a temps.

- He aprendido que hay que respetar más a los compañeros y a los profesores, y que hay que comunicarse con ellos. Me gustaria aprender a ser más feliz y ser más yo misma, y más lista, claro.

- He aprés moltes coses de diferents matèries: analitzar oracions compostes, funcionament del cos humà, progressions, ... Però hi ha hagut algun professor diferent, i hem aprés coneixements d'una manera alternativa, basant-nos en el llibre però ampliant la informació en internet, en el laboratori, amb treballs, amb vídeos, ... M'hauria agradat investigar i aprendre sobre el motor d'explosió.

- Bàsicament aquest curs m'ha servit, a banda de tot el que haja o no aprés de la matèria que es dona a classe, per aconseguir centrar-me més i adonar-me (tard o prompte) que açò va molt en serio ja i que deuria d'haver espabilat abans! També, que aquest curs ha sigut el que més hem practicat a perdre la vergonya a explicar a classe treballs. També he aprés a no deixar-me tot per al final! M'haguera agradat aprendre abans el tema de l'organització, ja que va prou bé. I a no ser més gossa per a possar-me a estudiar (crec que ambdues coses estan molt lligades, organitzar-se fa que no es tinga tanta gossera, ja que, ja tens les idees més clares)


Bones lliçons, amb idees i reflexions, que ens donen contínuament els alumnes als professors.


dijous, 7 de juny del 2012

Ser creatiu ... des d'una classe de ciències.

Atenent a xerrades com les de Robinson, al programa-entrevista (a Robinson) a Redes que es diu Los secretos de la creatividad, i a altres videos molt interessants com aquest basat en dibuixos i que relata i analitza molt bé el paradigma de l'educació, se m'obri la ment i vull aportar el meu gra d'arena.

En primer lloc, i tot siga dit, pense que la majoria de mestres i professors intentem que els alumnes siguen creatius i ho fem amb diferents tipus d'activitats. Ara, també pense que no es fa especial èmfasi en aquestes activitats d'aprenentatge. Moltes vegades la creativitat del alumne sol ser apagada per la creativitat-imposició del professor o per activitats amb un marge molt limitat de desició.

Jo recorde, negativament, les meues classes de biologia de batxiller on l'únic que féiem era copiar el que dictava la professora i, a la fi, ens ficava un examen on havíem de contestar el que ella ens havia dictat, amb pèls i senyals, amb punts i comes. On està la creativitat? On està l'autoaprenentatge? En cap lloc. És un cas excepcional, sí ..., però és real, i hui en dia pense que també existirà d'alguna manera o altra. O a la Universitat, com m'ensenyaren a ser creatiu? Per a ser científic i dissenyar experiments, per a ser professor i dissenyar les meues classes, per defendre una tesi, per a fer-me preguntes ...  Res, o quasi res, i menys encara alguna cosa en format reglat. Ens anàvem trobant amb diferents treballs optatius, on teníem certa maniobra ..., i amb professors que ens donaven valuosos consells ... però tot molt difuminat, i on el més important era la iniciativa que tenia ú per fer coses.

Ara soc professor, de secundària, i vull orientar, conversar, suggerir, als meus alumnes perquè siguen creatius, per exemple, a l'hora de respondre una questió a una activitat, o a l'hora de presentar un treball (oral i/o escrit). Aquest curs, a poc a poc, he anat, i aniré aplicant al llarg dels anys, activitats amb una especial atenció al fet de ser creatius. Ací en teniu un exemple del que estic fent, des de dins del currículum oficial, amb alumnes de 3r d'ESO. És un primer pas. M'agradaria també que qui es prenga l'interès de llegir les activitats o del tema ací expost, m'aporte la seua experiència i idees per posar en pràctica l'aprenentatge de la creativitat.

Ací vos deixe amb algunes frases, comentaris, troços de converses, idees, on es podeu inspirar per pensar en aquestes tipus d'activitats d'aprenentatge:

"La creativitat s'aprén igual que s'aprén a llegir" Ken Robinson

No seguir un protocol de pràctica, sinó crear la pràctica a partir d'unes premises i/o observacions. (ja aportaré alguna coseta més endavant sobre aquesta idea)

En aquesta ocasió, després d'haver contemplat prou el sol ixent en companyia seua, després d'haver-li fet notar del mateix costat les muntanyes i tots els altres objectes veïns, després d'haver-lo deixat xerrar sobre això ben lliurement, guardeu alguns minuts de silenci com un home que somia i després li dieu: "Estic pensant que ahir al vespre el sol es va pondre allí i aquest matí ha sortit per aquí. Com pot ser?" No hi afegiu res més; si us fa preguntes, no les contesteu, parleu d'una altra cosa. Deixeu-lo amb el tema i estigueu segur que hi pensarà.
Rousseau. Emili o de l'educació. (extret de Ensenyar amb la boca tancada de Don Finkel)

[...] cap pensament, cap idea, no pot ser transmesa d'una persona a un altra. Quan és dita, per a la persona a qui és dita, és un altre fet donat, no una idea. La comunicació pot estimular l'altra persona a adonar-se de la qüestió per ella mateixa i a pensar-hi com una idea, o pot ofegar el seu interès intel·lectual i suprimir el seu esforç embrionari al pensament. Però el que obté directament no pot ser una idea. Només barallant-se amb les condicions del problema de primera mà, cercant i trobant el seu camí, pensa realment.
John Dewey. Democracy and Education. (extret de Ensenyar amb la boca tancada de Don Finkel)

Quan un pintor mira un llenç en blanc, ahí està la definició d'art, què és, i què no és ... (extret en el transcurs d'una conferència al crític d'art Romà de la Calle)

Va ser el meu mestre de dibuix (Jose). Un mestre peculiar, perquè més que ensenyar suggeria. I aixina, entre expiracions de "no, Anna, aixina no" i inspiracions de "mare de deu que bonic!" va anar escolpint el meu gust per la pintura i va canviar la meua manera de vore el món. Una de les coses més importants que vaig a prendre va ser a no tindre por al blanc (a trencar el blanc del llenç) ni tampoc por a destruir el que ja havia creat (a modificar alguna part del quadre que m'havia costat molt de fer però no em satisfeia). També vaig aprendre bé allò de que el que importa és el camí, molt més que el resultat. [...] Es tractava de fer exercicis, no productes d'art. I aixina i tot, mentre els pintaves, n'anaves descobrint la bellesa.
(ho he extret d'una conversa al meil amb Anna, i ho reproduisc al bloc en homenatge al seu mestre)


Si no estàs fracasant una i altra vegada, és que no estàs fent res molt innovador. Woody Allen

Intenta tres vegades fer alguna cosa que no hages fet mai. La primera per a véncer la por. La segon per a aprendre com es fa. La tercera per a saber si t'agrada. Virgil Thomson

L'experimentador que no sap el que està buscant no comprendrà el que trobe. Claude Bernard

Creamorfosis. Msprinetti

Creavolució. Msprinetti

Com a colofó i reflexió final, pense que molts problemes actuals, crisi ..., es podran solucionar si hi ha persones creatives que cerquen la solució.

El que condueix i mou el món no són les màquines, sinó les idees. Victor Hugo